Risotto al Arneis

Een recept van Donovan.

Een recept van Donovan.
Risotto al Arneis

Een fijne klassieke Risotto met de bijzondere smaak van Roero Arneis die je binnen een minuut of 30 op tafel hebt.

Ik heb deze Risotto leren kennen tijdens een vakantie in de Langhe (Piemonte) in Italië. Ik vond het zo lekker dat ik het thuis ben gaan namaken. Ik haal dit recept nu geregeld uit de kast omdat het vrij gemakkelijk te maken is en zo lekker :-)

Risotto Arneis kan je op zizhzelf eten, of combineren met een lekker stuje vlees en wat groente zoals op de foto.

Ingredienten

 • een beetje roomboter
 • 300 gram Risotto (Carnaroli)
 • 1 grote of 2 kleine uien
 • 3 teentjes knoflook
 • 1 fles Roero Arneis (niet uit de koelkast)
 • 1 blokje groentebouillon
 • een stukje parmigiano reggiano (of kant en klaar geraspt)

Risotto rauw

Voorbereiding

Risotto is eenvoudig te maken, maar de timing is wel belangrijk. Daarom zet ik zelf altijd alle ingrediënten klaar voordat ik de pan op het vuur zet.

 • Zet een pan met 1 liter water op het vuur en leg hierin het blokje groentebouillon
 • Snijd de ui en de knoflook en bewaar apart
 • Zet twee glazen met Roero arneis (a 200ml) ongekoeld apart en doe de fles zelf in de koelkast
 • Rasp de Parmezaan

Uitje en knoflook

Gebruik een goede pan

Zoek een goede pan uit om de Risotto in te maken. Zelf gebruik ik altijd een le creuset pan omdat die het vuur heel goed geleidt waardoor je de Risotto op een vrij constante lage temperatuur kunt laten garen. Een vergelijkbare pan kan ook. Andere goede merken zijn bijvoorbeeld Staub, Lodge Enamel en BK heeft ook mooie pannen (bijv de Bourgogne). Mocht je die niet hebben dan werkt een normale ijzeren pan ook, maar die moet je wel wat beter in de gaten houden en nog vaker roeren.

Aan de slag

Doe een beetje boter en een scheutje olijfolie in de pan en zet deze op een zacht vuurtje. Wanneer de boter gesmolten is doe je de ui erbij en bak je deze glazig. Doe nu de knoflook erbij en bak dit een minuut mee. Doe de Risotto erbij en roer goed. Draai het vuur iets omhoog tot middel hoog. Roer een aantal keer door gedurende 1 minuut en blus vervolgens af met het eerste glas Roero Arneis. Zet het vuur weer iets lager en roer één maal goed door. Laat even sudderen en roer af en toe totdat de Risotto net aan de pan blijft plakken en dus weer redelijk droog is.

Risotto roeren

Roeren, roeren en nog eens roeren

Nu is de volgende fase aangekomen, nl bouillon toevoegen en roeren. Dit houdt in dat je bouillon toevoegt wanneer de Risotto droog is en daarna nu en dan roert om ervoor te zorgen dat de Risotto korrels gelijk garen en de Risotto niet aankoekt aan de pan. Je kan op dit moment het beste in de buurt blijven. Dosseer de bouillon beetje bij beetje, 1 a 2 soeplepels per keer en nu en dan roeren totdat de Risotto weer bijna droog is. Dit blijven doen totdat de bouillon op is.

Roero Arneis

Giet nu het tweede glas Roero Arneis bij de Risotto en roer totdat deze ook volledig is opgenomen. Proef of de Risotto gaar is. Zo niet, dan kan je er eventueel nog wat meer Roero Arneis bij doen en weer roeren en garen totdat de Risotto wel gaar is. Zet het vuur uit en doe dan nog een beetje roomboter bij de Risotto en roer deze door todat de boter goed is opgenomen.

Risotto Roero Arneis

Opdienen

Dien op met een beetje parmezaanse kaas en geniet!

Risotto Roero Arneis klaar

Klaar, wat drinken we erbij

Dit is een beetje een no-brainer, want wat drink je bij Roero Arneis? Juist, Roero Arneis :-)