Bali boemboe

Een recept van Donovan.

Een recept van Donovan.
Bali boemboe

Een heerlijke boemboe uit Bali die je als basis kunt gebruiken voor vele recepten.

Ik heb een kookworkshop gevolgd op Bali waar een basis gebruikt werd voor diverse gerechten. Deze basis, (boemboe genoemd in Indonesië) is eenvoudig te maken, mits je de ingrediënten kunt vinden. Over het algemeen kan je deze in de wat grotere Indonesische toko's of aziatische supermarketen wel vinden.

Ingrediënten

bali-boemboe-ingredienten.jpg

  • 10 sjalotjes
  • 7 tenen knoflook
  • 2 of 3 grote rode chili pepers of rawits als je van pittig houdt
  • 3 cm gember
  • 3 cm kurkuma wortel
  • 4 cm laos wortel
  • 2 cm aromatische gember (sand ginger in het engels)
  • 1 theelepel trassi (garnalen pasta)
  • 1 eetlepel koriander poeder
  • snufje zout
  • 1 blokje paddenstoelenbouillon (of groenten)
  • 2 limoengras stokjes (het onderste deel)
  • 3 laurier bladen
  • 3 kaffir limoentjes of 1 normale (pitjes verwijderd)

Maken

Snij de gember, kurkuma en laso wortels in zeer kleine blokjes. Snij de rest van de ingediënten in wat grotere stukjes zodat de blender deze gemakkelijk kan mixen. Doe alle ingrediënten met een kopje water in een blender en pureer goed.

bali-boemboe-mix.jpg

Doe een klein laagje zonnebloemolie of ghee in een wok. Laat heet worden en doe de mix erin. Laat even een minuut fruiten. Doe dan net genoeg gekookt water bij de boemboe zodat deze net onder staat. Breng aan de kook.

bali-boemboe-nat.jpg

Roer nu en dan totdat de boemboe droog is. Dit duurt een minuut of 5 a 10.

bali-boemboe-droog.jpg

De boemboe is direct te gebruiken als basis voor andere gerechten. Ik gebruik meestal 1 eetlepel boemboe per 100 gram vlees / vis of groente en doe daar dan wat kokosmelk bij naar smaak.

De rest van de boemboe kan je invriezen en is dan nog een maand of drie te gebruiken.