Perfecte smokey bacon

Een recept van Sidney.

Een recept van Sidney.

Belegd op een BLT, onder je ei, of op je hamburger. Bacon. Hoe maak je de lekkerste smokey bacon? Door het zelf te maken met dit simpele recept!

Perfecte smokey bacon

Misschien wel het lekkerste deel van een varken. Buikspek. Maar dan wel een biologisch varken want naast dat dit goed is voor het beest zelf proef je dit ook in het eindresultaat. Bacon maken is simpel, al kost het je wel 7 dagen maar gelukkig hoef je gedurende deze 7 dagen niet heel veel te doen. En het resultaat? Heerlijke bacon voor op je hamburger, onder je ei of gewoon zomaar omdat het vandaag dinsdag is.

Tip: Wil je meer maken dan kan je dit recept? Het is een schaalbaar recept, dus twee keer zo veel vlees, is twee keer zoveel suiker. Let alleen op bij de nitriet. Gebruik hiervoor de volgende formule. Totaal droog pekelbad = 2.25% zeezout + 0.25% nitriet op het totaal gewicht van het vlees. Dus 20.1 gram zeezout op 1000 gram vlees.

Ingredienten

1 kg biologisch buikspek

Het droog pekelmengsel

  • 110 gr rietsuiker/bruine suiker/palmsuiker
  • 45 gr (gerookt) zee zout
  • 15 gr peper
  • 2 gr 5 spices powder
  • 2 gr steranijs
  • 2 gr cayenne peper
  • 5 gr nitriet zout
  • 5 gr Venkel zaad
  • 5 gr Anijszaad

Bereiding

  • Alles mengen en het buikspek met kruidenmengsel in ziplock zak doen. Zorg dat het kruidenmengsel overal over het vlees zit.
  • 3 dagen in koelkast. Draai de ziplock zak om. Daarna nog 3 dagen in koelkast.
  • Op dag 6 uit de koelkast halen en vlees afspoelen met koud water zodat je bacon schoon is. Droogdeppen en op rekje, in koelkast leggen zodat deze droogt aan de lucht.
  • Op dag 7, bacon 2 uur in roken (in een rookton, bbq of offset smoker) op 80℃ - 107℃ graden.

Afkoelen

Voordat je de bacon gaat snijden, eerst compleet laten afkoelen (2 uur in de koelkast). Dit komt de smaak alleen maar ten goede. Je bacon is nu ongeveer 2 weken houdbaar, bewaar deze in de koelkast in bijvoorbeeld een ziplock zak.

Genieten

Snijd het in blokjes voor door een hutspot of boerenkool, of snijd het in plakjes voor onder je ei of op je burger. Hoe je het ook gebruikt, het is altijd genieten!